Acasă Blog Scurt istoric al ținutelor asortate

Scurt istoric al ținutelor asortate

„Fiecare femeie devine ca mama ei” spunea o dată Oscar Wilde.

Asortarea mamă-fiică dăinuie de mai mult de o sută de ani în modă, reflectând schimbarea atitudinilor cu privire la maternitate și feminitate.

Aspectul etern-matchy înflorește în “perioadele în care se pune un accent cultural mai mare pe familie și relația mamă-fiică”, a declarat istoricul modei Jennifer Farley Gordon, care cercetează îmbrăcămintea copiilor.

În practică, stilul asortat poate de asemenea să semnalizeze afluența: O mamă cu timp liber pentru a coase — sau bani pentru a face cumpărături — ținute pentru imaginea în oglindă și cine este mai probabil să facă asta decât o mamă care muncește de acasă. O parte a ideii este, de asemenea, aceea că nu are rost să fii jumătate dintr-un set asortat dacă nu cheltuiești cantități semnificative de timp împreună în public.

În timp ce surorile (de toate vârstele) purtau aceleași haine de secole, seturile fiică-mamă nu prinseră la public până la începutul anilor 1900. Couturière Jeanne Lanvin a lansat această tendință după ce a născut singurul său copil, Marguerite, în 1897, la vârsta de 30 de ani. Marguerite a fost modelul său mini-me; perechea inseparabilă a fost adesea văzută făcând paradă în jurul Parisului, având ținute asortate.

Creațiile lui Lanvin erau prea scumpe pentru a avea o influență generală, iar Marea Represiune a făcut în curând ca asemenea afișări evidente ale bogăției să fie nedorite, chiar și pentru cei care și-au putut permite.

Dar trendul mama-fiică a devenit la modă la sfârșitul anilor 1930, determinat parțial de aparatul de publicitate de la Hollywood. În 1935, de exemplu, actrița Joan Bennett și două dintre fiicele sale au prezentat fotografii de presă în costume asortate. În iulie 1938, revista Life a menționat că “ abia din această vară a devenit într-adevăr popular obiceiul asortării mamei și al fiicei.”

În timp ce economia SUA s-a redresat, Ladies’ Home Journal — una dintre cele mai importante reviste ale femeilor din America — a avut idei puternice despre modul în care țara și-ar putea cheltui noua bogăție. Din 1939 până la începutul anilor 1950, revista a publicat o serie de coperte ilustrate de al Parker, un contemporan al lui Norman Rockwell, care prezintă mamele și fiicele în costume asortate care se implică în treburile casnice și în activități de agrement.

În timp ce Lanvin a adaptat cu atenție stilurile pentru adulți copiilor minori, evitând reproducerile exacte, mamele și fiicele lui Parker au fost îmbrăcate identic din cap până în picioare, inclusiv coafurile, colorarea și accesoriile acestora, cum ar fi șorțuri, mănuși de grădinărit și patine cu rotile.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, cusutul acasă a fost încurajat ca fiind un gest patriotic, iar costumele mamă-fiică au servit ca un fel de uniforma civilă, proiectând ideea de unitate, precum și eficiența.

În timp ce femeile intrau în forța de muncă în timpul războiului, acestea au fost repuse ferm în locul lor odată ce s-a încheiat; în timpul exploziei postbelice, moda-mamă-fiică a întărit primatul sferei domestice.

Revenind la prezent, celebritățile își prezintă copiii în ținute șic, asortate, la mii de fani pe Instagram și pe covorul roșu. Vedem astfel că seturile asortate au fost mereu în centrul atenției, indiferent de perioadă, iar rolul lor a fost de a sublinia importanța familiei.

Liliana Damian
Liliana Damian
Iubitoare de oameni și de frumos, mereu cu zâmbetul pe buze, pozitivă și ambițioasă, Liliana s-a alăturat cu entuziasm proiectului famfam.ro având experiența unui magazin fizic, unde și-a câștigat aprecierea clienților. Considerând că "omul sfințeste locul" va găsi mereu cele mai bune modalități de a vă fi sprijin în alegerea produselor.

Articole similare:

Simpozionul de Artă Textilă din iunie 2020 are și participanți din România

Simpozionul de Artă Textilă : Fiber Arts & Textiles Symposium, este un festival...

Top 10 seturi mamă-fiică ce vor fi atracția verii 2020 și vor stârni admirație

Atunci când am avut ideea de a ne nișa site-ul pe seturi de...

Ascensiunea seturilor asortate mamă – fiică

Asortarea hainelor mamă - fiică a fost din totdeauna un mod de a...

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Rețele Sociale:

Articole Populare: